Bamboe

Grassen familie - Grassoorten - Reuzengras - Bamboe bomen - Brandhout - Bouwmateriaal - Bamboe producten - Bamboe voedsel - Panda - Bamboe T-shirt

GRASSEN FAMILIE
De belangrijkste plantenfamilie voor de mens is die van de grassen. Behalve het gewone gras in onze tuinen en weilanden behoren ook de meeste van onze graansoorten tot deze familie: tarwe, maïs, gerst, haver, rijst en riet zijn eigenlijk heel grote grassprieten. In hun familie komt één echte boom voor: de bamboeboom. Alle grassoorten hebben een dunne, holle stengel die heel stevig is door de 'knopen' die zich op regelmatige afstand bevinden. Bij sommige soorten is die holle stengel gevuld met een zachte, suikerhoudende massa (maïs, suikerriet), bij andere bestaat de stengel uit een houtachtige buis (bamboe).

GRASSOORTEN
In Nederland groeit veel gewoon gras. Het is er in vele soorten, zoals het siergazon in onze tuinen. En ook een sterkere soort voor de sportvelden. Deze grasmatten worden altijd gemaaid met een grasmaaimachine, zodat het gras niet de hoogte in kan groeien. Dan groeit het in de breedte en vormt zo een sterk tapijt waarop je kunt lopen, spelen en voetballen. Maar je vindt in onze tuinen ook siergrassen. Dat gras groeit dicht opeen in een bosje. Dit noemen we de graspol. Het groeit de hoogte in zodat het kan bloeien en de graszaadjes kan verspreiden met de wind. Je ziet dat ook gebeuren met de wilde graspollen die in de wegberm staan of op een onbewerkt stukje land.

REUZENGRAS
Bamboe is eigenlijk een soort reuzengras. Het kan wel 30 meter hoog worden. Er is zelfs een plant geweest die 90 meter hoog werd! Maar de meeste bamboesoorten zijn veel kleiner. Als je bamboe op afstand bekijkt kun je goed zien dat het op gewone graspollen lijkt. Van dichtbij zie je pas dat elk bamboegrassprietje ook lijkt op een boom: de stam is keihard en soms wel dertig centimeter dik. Er zijn duizend verschillende soorten bamboe in de wereld, zodat het bijna overal kan groeien. Maar het groeit vooral in tropische gebieden: in Japan, China en India. Het is de snelst groeiende plant ter wereld die een groei van meer dan een halve meter per dag kan bereiken. In Japan is ooit een groei waargenomen van 121 centimeter in 24 uur!

BAMBOEBOMEN
Omdat bamboe zo razend snel groeit en bovendien heel sterk is wordt het in vele landen gebruikt in plaats van hout. Want als je bomen plant voor het hout, duurt het vijftien tot twintig jaar voordat je ze kunt gebruiken. Bij bamboe kun je al na drie jaar oogsten en de dikste stokken kappen. De jongere stengels blijven gewoon staan, zodat er weer een nieuwe voorraad komt. De oude bamboewortels blijven in leven en houden zo de vruchtbare aarde op haar plaats. Daardoor wordt het land nooit kaal en komt er dus ook geen erosie die de aardlaag kan wegspoelen. Bovendien is bamboe heel goedkoop te fabriceren: je hebt alleen maar zonne-energie nodig om het te laten groeien.

BRANDHOUT
Het verbouwen van bamboe is uiterst milieuvriendelijk omdat er geen bomen wordt gekapt. In feite is bamboe geen boom, maar een soort gras dat zich vanuit het wortelgestel voortdurend voortplant. Geen ander 'hout' produceert zoveel biomassa als bamboe in dezelfde tijd. Biomassa is brandstof rechtstreeks uit de natuur, organisch materiaal afkomstig van planten en bomen geproduceerd via fotosynthese dat gebruikt kan worden ter vervanging van fossiele brandstoffen als steenkolen, olie en gas. Biomassa kan speciaal worden geteeld voor energiedoeleinden (energieteelt). Hiervoor kunnen uiteraard alleen snelgroeiende gewassen worden gebruikt die een hoge opbrengst per hectare geven. Behalve bamboe zijn dat miscanthus, olifantsgras en wilg die na het oogsten natuurlijk wel weer opnieuw moeten worden aangeplant. Bamboe daarentegen hoef NIET opnieuw te worden aangeplant. Een goed beheerd bamboebos vernieuwt zichzelf steeds ondergronds en vormt zo een eindeloze bron voor nieuwe stokken en palen die bovengronds worden geoogst.

BOUWMATERIAAL
Bamboe is ideaal als bouwmateriaal. Het is heel goedkoop en toch sterk. Het is niet zo zwaar en daardoor makkelijk te verwerken. Bovendien zijn de bamboehuizen zo licht en elastisch dat ze beter een aardbeving kunnen doorstaan dan stenen gebouwen. Maar bamboe wordt niet alleen gebruikt om huizen van te bouwen. Heel beroemd zijn de Chinese bamboebruggen die gemaakt worden met kabels van gevlochten bamboe. Hieraan hangt de bamboe loopbrug zó stevig dat de mensen niet bang hoeven te zijn dat ze in het water terechtkomen. Eén van die bruggen hangt er zelfs al meer dan duizend jaar.

BAMBOE PRODUKTEN
Omdat bamboe van binnen hol is kunnen de bamboe buizen ook gebruikt worden als waterleiding. En verder maken ze allerlei gebruiksvoorwerpen van bamboe: wandelstokken, hengels, parasols, manden, fluiten, pijlen en bogen, waaiers, gereedschappen, speelgoed en zelfs papier.
Ruim 100 jaar geleden maakte Thomas Edison bijvoorbeeld gloeilampen waarin de verkoolde vezels van bamboe als gloeidraad werden gebruikt. In een Amerikaans museum bevinden zich nu nog van deze lampen die nog steeds kunnen branden.

BAMBOE VOEDSEL
Bamboe wordt ook gebruikt als voedsel. De zaden en de jonge spruiten of bamboescheuten worden door de mens gegeten en de bladeren worden gebruikt als veevoer. Maar sommige bamboesoorten bloeien maar eens in de veertig tot honderd jaar, dus bepaalde gerechten kan men niet elke dag klaarmaken. Want als er zo'n bloeiperiode aanbreekt, dan bloeien ook alle planten van een soort tegelijk. En na de bloei verspreiden ze hun zaadjes en sterven alle oude planten af... Het duurt dan weer een paar jaar voordat er volwassen bamboeplanten zijn.

PANDABEREN
Voor de mens is zo'n bamboeloze periode wel door te komen, maar sommige diersoorten hebben daar meer problemen mee. Vooral de pandabeer heeft het dan erg moeilijk. De panda is een traag beest dat voornamelijk bamboe eet die alleen in een bepaald deel van China voorkomt. Als juist in hun leefgebied de bamboeplanten gaan bloeien en vervolgens afsterven is er een paar jaar te weinig bamboe voor de beren, zodat ze met uitsterven worden bedreigd.

Daarom worden de panda's nu geholpen door mensen die ze bijvoeren of overbrengen naar reservaten waar nog wel bamboe te vinden is. Als er na paar jaar weer volop bamboe groeit kunnen de panda's terug naar hun oorspronkelijke leefgebied.
>> Méér informatie over de Panda

Grassen familie - Grassoorten - Reuzengras - Bamboe bomen - Brandhout - Bouwmateriaal - Bamboe producten - Bamboe voedsel - Panda - Bamboe T-shirt
BAMBOX
Millsebaan 42 - NL-5402LW Uden
Telefoon 06-10583647 - E-mail
KvK 17217181 - BTW NL8189.42.228.B01
Rabobank, rekening nummer 14.14.47.249
IBAN NL62 RABO 0141447249 - BIC RABONL2U